Mei plasticvrij: hoe terecht is vrees voor besmette groenten en fruit?

Nieuws

De maand mei wordt dit jaar minder plasticvrij dan ze had kunnen zijn zonder de coronacrisis. Klanten kiezen in de supermarkt immers meer voor groenten en fruit die voorverpakt zijn (meestal in plastic). Maar hoe terecht is de vrees voor bestemming via groente en fruit?

Kiezen voor verpakking: in de strijd tegen eenmalige verpakkingen en wegwerpplastic is dit een stap terug. Vorig jaar evolueerden we nog met z’n allen, klant en supermarkt, weg van wegwerpplastic naar meer duurzaam en herbruikbaar. 

Dan rijst de vraag: hoe terecht is dat? Hoe terecht is de voorkeur voor voorverpakt vers voedsel? Loop ik meer kans om het coronavirus op te lopen van een losse appel dan een verpakte? En loop ik sowieso kans besmet te raken door mijn appel uit de supermarkt?

Professor Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de Universiteit Antwerpen, is heel duidelijk: “Die vrees is helemaal onterecht. We moeten ons gezond verstand gebruiken. Verse druppels die je in je gezicht kan krijgen, daar gaat het om. Daarin zit het risico.”

“Meer en meer mensen in de supermarkt dragen intussen een mondmasker, dus druppeltjes van hen komen niet in de buurt van het fruit of de groenten,” legt professor Van Damme uit. “En ook zonder mondmasker is het risico op besmetting op eten klein. Als er toch druppels zouden zijn terechtgekomen op groenten en fruit, dan zal mogelijk virus daarop eerst en vooral niet lang overleven.”

Info-coronavirus.be
Dat is ook wat we lezen op de website info-coronavirus.be, bij de vraag of ik besmet kan raken via eten: “Tot op heden is voeding niet geïdentificeerd als een bron of manier waarop het virus wordt overgedragen. Bovendien zijn coronavirussen niet erg resistent in de omgeving. Deze virussen worden snel geïnactiveerd als ze op oppervlakten terechtkomen. De kans dat een consument via voedsel besmet raakt met het Covid-19 virus, is op basis van de huidige kennis dan ook zeer onwaarschijnlijk en niet aangetoond.”

Bron: vrt.be

Nog vragen? 
Ann Wayenberg en Veronique Bert, onze experts voedselveiligheid en hygiëne, staan de Buurtsuper.be-leden in deze hectische corona tijden bij met raad en daad. Indien jij ook vragen of twijfels hebt, aarzel dan niet om hen te contacteren via veronique.bert@unizo.be en ann.wayenberg@unizo.be

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2378)

23.500 keer bedankt!

Nieuws

Dit weekend werden er massaal bedankjes verstuurd via onze campagnesite www.superbuurt.be: 23.500 keer al bedankte een consument zijn of haar favoriete buurtsuper! En zoveel stemmen, dat geeft natuurlijk weer een nieuwe tussenstand voor onze Super Teams van 2020.
Lees meer ››

Consument geeft meer geld uit aan voeding

Nieuws

UNIZO publiceerde naar aanleiding van het ‘Weekend van de Klant’ onderzoeksresultaten die uitwijzen dat tijdens het afgelopen voorjaar de consumenten vooral meer geld uitgaven aan voeding en dranken (28,99% van de consumenten).
Lees meer ››