Groentevakman: tomaten

Nieuws

De wekelijkse Groentevakman laat ons weten dat er momenteel zeer zachte prijzen zijn voor de lekkere tomaten van eigen bodem.

Met zijn volle, friszoete smaak is de trostomaat een smaakmaker in tal van gerechten. Verse tomatensaus is zo lekker en kan ook makkelijk bewaard worden. Italianen maken doorgaans een basistomatensaus vooraf om te bewaren voor later gebruik. Ze maken passata in grotere hoeveelheden en bewaren ze dan in gesteriliseerde flessen of bokalen. 

Aanraders & Markttrends

Bloemkool behoort tot onze topgroenten en is al lang een vaste waarde in onze Belgische tuinbouw. We bevinden ons nu in het hoogseizoen en kennen een overzichtelijk aanbod op de veiling. Prijzen stijgen licht.

Iets minder aanvoer bij komkommers vandaag zorgde voor stijgende prijzen. De zwaarste sorteringen gaan beduidend duurder. Aubergines zijn op een week tijd verdubbeld in prijs, door de grote vraag ernaar. Alle maten liggen ongeveer op hetzelfde prijsniveau. Witloof en prei worden duurder. Het iets mindere weer is hier zeker niet vreemd aan en zorgt voor extra vraag. Naast rode en witte kolen zijn er nu ook stijgende aantallen in groene kolen. Voldoende aanbod aan consumentvriendelijke prijzen.

Sla trekt aan in prijs, er is een stijgende vraag. Een groeiend aanbod in broccoli en net zoals prei en witloof zeer gewild. Noteringen normaal voor deze tijd van het jaar. Losse tomaten trekken voor het eerst in weken opnieuw aan in prijs. Verwacht wordt dat de aanvoer lichtjes zal dalen de komende weken, waardoor de prijs verder zal aantrekken. Zelfde verhaal voor trostomaten.

Een verminderde aanvoer van paprika zorgt voor sterke prijzen op de klok. Geel is vandaag de duurste kleur, groen de goedkoopste. Knolselder met groen stijgt in aanbod, voldoende aantallen op de klok aan normale prijzen voor deze tijd van het jaar. Venkel werd duurder en dit in alle sorteringen.

Wist je dat bloemkool veel water bevat waardoor ze zeer gevoelig is voor beschadiging? Daarom laten onze telers enkele bladeren als beschermjasje aan de bloemkool om ze zo stevig en veilig in bakken te verpakken.

Lees ook ›› Alle nieuwsartikels (2378)

23.500 keer bedankt!

Nieuws

Dit weekend werden er massaal bedankjes verstuurd via onze campagnesite www.superbuurt.be: 23.500 keer al bedankte een consument zijn of haar favoriete buurtsuper! En zoveel stemmen, dat geeft natuurlijk weer een nieuwe tussenstand voor onze Super Teams van 2020.
Lees meer ››

Consument geeft meer geld uit aan voeding

Nieuws

UNIZO publiceerde naar aanleiding van het ‘Weekend van de Klant’ onderzoeksresultaten die uitwijzen dat tijdens het afgelopen voorjaar de consumenten vooral meer geld uitgaven aan voeding en dranken (28,99% van de consumenten).
Lees meer ››